Wednesday, May 14, 2008

~Kota Singa~

Pagi di KL, Petang di Johor Bahru dan malam pula di Kota Singa. Saya ada kursus disini selama seminggu. Arghhh..tensi sungguh. Agak kepenatan sebenarnya kerana belum pon habis lelah di Indonesia, sikalang sudah ada di Kota Singa ini. Saya tidak kemana kerana baru berada 2 hari disini. Mungkin akan berjalan-jalan disekitar Kota Singa. Al maklumlah..sudah berada disini. jadi perlu mengambil kesempatan. Ye saya “Opportunist” orangnya. Hehehe. Kalau tiada apa aral melintang, hari sabtu pulanglah saya ke Johor dan Ahad ke KL.

Teringat kata-kata si pemandu teksi ketika ke tempat kursus di SWA.
Si pemandu : Saya pernah ke KL.
Si pencerita : Bagaimana pendapatan kamu tentang KL.
Si pemandu : Owhhh, bagus..cuma saya tidak faham. Kenapa pemandu-pemandu teksi di KL sering kali menekan harga kepada penumpangnya.
Si pencerita : Bagaimana kamu tahu?
Si pemandu : Sebab saya pernah kena dan mereka-mereka berbicara.
Si pencerita : Bagaimana pula system disini.
Si pemandu : Wahhhh..disini jangan main-main…kalau kita menekan penumpang. Pasti lesen akan ditarik dan undang-undang sangat lah ketat.
Si pencerita : Owhh..begitu. Mungkin itu yang membezakan Kota Singa dan Negara saya.

Semua kata-kata diatas diterjemahkan oleh pencerita. Almaklumlah..semenjak berada di Kota Singa ini, sangat jarang si pencerita berbahasa ibunda. Seperti berada di kota London pula lagaknya…hahaha

Nota:
Msg dari seorang teman…”I ada kisah menyayat hati…tapi lain kali lah kita cerita..tunggu u balik dari Kota Singa”. Buat kawan saya..semoga semuanya baik-baik belaka.

Nota lagi:
Saya rasa saya sudah ketemu penawar gelisah saya. Terima kasih teman atas tunjuk ajar itu. Dan terima kasih jugak atas nasihat itu. Saya amat berterima kasih sekali.

9 comments:

Anonymous said...

TOK...

wah kat s'pore ke skrg?
TOK jgn lupa beli kain utk buat baju kurung kat nida...
sana murah tau kalau nk dibandingkan dgn kat sini, walaupun dah convert from sing dolar to malaysia ringgit, the price still much more cheaper than what u can get from kamdar in KL...

gitew, mat salleh jugak aku!!

take care TOK... muuaahhhsss!! *mem, jgn marah...*

kad0k said...

aiyya..baju kurung banyak kat jln TAR la nida..sinun lagi murah...hahhaa

Ayu said...

kadok,
ko pon gelisah jugak ke mcm diriku hehehehe

kad0k said...

ayu:
gelisah last week..been happened for almost 2 weeks...tp skrg dah ok sikit kot..

Kak Lady said...

Dah lama kak lady tak ke singapore...mau hampir 20 tahun dah...

Apa yang digelisahkan tu...?

tasikmerah said...

syoknyer p kota singa... makan sana best2 tak??..

kadok said...

kaklady:
u shud better visit sing (mcm ambassador pulok)...sangat different with our country...hehehe

tasik merah:
mkn?ermm...susah sikit sbb mostly western..have an opportunity mkn chicken rice..goshh..it cost me 23 sg dollar for 2...hahaha

KunangKunangMalam said...

waa..rasa dah sampai singapore same..

salam kenal =)

kadok said...

kunangkunangmalam,
salam kenal utk kamu..:)