Wednesday, April 29, 2009

_yuyi_

Semalam hari yang cukup gelabah buat kami. Kebetulan semasa saya menelefon kekasih saya, Arissa sedang mula merengek-rengek. Jadi saya tidak berasa apa-apa yg pelik. Tetapi setibanya dirumah, Arissa sudah mula menangis tanpa henti. Seperti selalu-selalu, bila pulang, saya akan terus ke bilik air dahulu dan kedapur. Itu menurut petua orang tualah. Wallahualam. Saya cuma “ikut” selagi dia tidak bertentangan dengan prinsip-prinsip saya.

Sehingga ke jam 8.15pm, Arissa masih lagi menangis. Kuat pula tu. Seperti dipukul atau dicubit lagaknya. Kami sangat cuak. Saya dan kekasih sahaja dirumah. Mentua ke Kuala Terengganu kerna urusan Konvokesyen adik ipar saya. Panik, cuak, gelabah…semua perasaan itu ada pada kami. Kami menelefon jiran kami, Minta bantuan beliau. Mujurlah IBU datang segera. Arissa kembung perut katanya. Perut Arissa berbunyi gendang. Jadi IBU menyapukan minyak “yuyi” di perut dan telapak kaki Arissa sambil meletakkan perut Arissa dikepalanya dan diiringi selawat sebanyak 3 kali. Arissa mula diam bila IBU membaringkan Arissa pada posisi meniarap sehinggalah dia tidur. Selang 2-3 jam selepas itu Arissa bangun. Untuk menyusu, seperti selalu-selalunya seperti tiada apa yang berlaku sebentar tadi. Kamu membuat kami berdua sangak cuak la nak! Haihhh.

Aku mula membayangkan, jika cuma kekasih dan Arissa sahaja dirumah baru kami nanti. Apa lah reaksi kekasih saya mahupun saya ketika itu. Aduhhhh…seriauuuu gueeee..:(

Bak kata seorang teman…”kalau Arissa melalak seperti itu…korang melalak samalah dengan dia..maybe dia diam kot nanti”….Ishhh…dia ni memang nak kena ni…hahaha


Nota:
Dia sudah pandai senyummm..heaven. hahahaha

31 comments:

Masy said...

kembunglah tu ye.. hehehe sibbaik ibu :)

ez said...

minyak yuyi cap limau memang best..heheh

kad0k. said...

masy,
kembung..sib baik ada ibu kan..:)

ez,
tu la..nasib baik ada minyak tu..:)

Masy said...

tertinggal 'ada' pulak heheh.

bile nk letak pic Arissa, bro? anak kakak kat opis ni pon nama arissa gak, comel sgt. rambut kinting perang stendet rambut bdk2. tp mmg kiut sgt :)

Abby ♥ said...

Yuyi eja gitu ko? haha,

kad0k. said...

masy,
akan letak nnti..jumaat ni nak cukur dia..akan letak masa dia banyak rambut dgn botak..uwaaaaaaaaaaaaaaaa..kalau ikutkan tak mau cukur botak sbb dia bb girl..:(

kad0k. said...

aby,
ntah..aku hentam saje..asal bunyik sama..hahaha

tasikmerah said...

org beranak sulung mmg cuak tak tentu hala... aku dulu pun gitu.. hehehe....

.

pB said...

biasanya baby ni kalau nangis , maknanya kembung lar tu ....


kalau jadi lagi macam tu , minyak tu disapu dibetis , dan jangan lupa gosok di celah celah jarinya juga ......


kalau ada pasir , bungkus dalam kain perca , gosok pada stariko panas ,dan tuam tuam diperutnya ...

pB said...

he he

petua dari ibu beranak empat

kad0k. said...

tm,
kita serupa..nangis sikit dah gelabah..wahahaha

pb,
thanks kak petua tu..:)

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Friend..

"Friendship Award..
The Best Blogger.."

Anda Dianugerahkan..
Sila ke Mahligai saya..
Ngeeee..

addyaholix said...

satu,
"Seperti selalu-selalu, bila pulang, saya akan terus ke bilik air dahulu dan kedapur. Itu menurut petua orang tualah".
petua? kenapa? tak faham bang!

dua,
mak cakap minyak yuyi cap limau memang bagus untuk kembung perut bayi.

tiga,
nanti letak gambar arissa senyum. pleaseeeeeee! haha!

~~~ kay ~~~ said...

hehehe...biasa ler anak 1st mmg mcm tuh.

my grandma's method;
urut dgn lembut perut baby in the clockwise direction lama2 dan
urut tapak kaki dia dgn yuyi.
seterusnya bend baby's knees and push towards tummy. sometimes at this point baby akan kentut or burp.
"selamat mencuba, insyaallah"
(^_^)

kadok said...

addy,
satu,
kalau kita dari luar ni..kita membawa banyak benda bersama kita. benda2 halus la. so bila kita g dapur, cuci kaki seme. dikatakan buang benda tu ari badan kita. wallahualam. but selalunya, selain dari buat benda tu, i would prefer take a bath, take wudhu dan dekat dgn dia..hehehe

dua,
ya betul tu.

tiga,
will do bro..:)

kadok said...

LOL,
thanks sis..:)

kay,
will try that later if we facing the very same probs..thanks again sis.

cippp said...

pokcik,

baby klu meragam i.e. menangis.. samada dia lapar atau sakit(termasuk kembung perut) atau xselesa (kencing or uk-uk)
itu yg mak aku cakap lah kan

sya said...

Dugaan beranak kecik tu.. Aiman dulu masa kecik budak yg setiap hari kembung sehingga doktor mengajar kak sya camana nak buat Aiman kentut dan membuang bisa dlm perut bila dia kembung.

Nak citer kat sini tak suai le pulak

kad0k. said...

cippp,
thanks sis..kembung perut kot..or maybe ada gangguan ke?

kaksya,
ok kak..sy pm akak. hahaha..nak berguru..:p

aNIe said...

Kadok...baby kalau lepas mandi...sapukan perut dia dgn minyak telon ataupun minyak yuyi...hehehe...bukan sapu kat perut je...sapu juga kat tapak kaki dia...dan urut betis dia...

Lepas tu kalau dia menangis je...tiarapkan...dan urut betisnya...takpun...ambil bawang merah...ketuk sikit letak kat pusat dia...nanti dia akan kentut atau kencing...

kadok said...

kaklady,
tang ketuk bawang kat perut tu camne? x phm la kak. kupas bawang tu ke dulu atau just amik bawang dan ketuk sikit kat perut bb? hahaha...maap la kak. sy ni bm dgn bi cukup mkn aje..hahaha

suhaila-ab said...

salam kenal...mmg minyak yuyi tu kalau perut meragam ke...kepala ke..kepala lutut ke...sesuai digunakan...saya pun ada stok...botol besar lagi...semoga Arissa menjadi seorg wanita yg cantik dan muslimah...

NONIE AZIZ said...

bang simpan kat rumah grape water...aku masa budak2 kecik mmg grape water ngan minyak yuyi ni sentiasa ada stok kat rumah kat beg jalan...betui jgk kata kawan kamu tu bro...biar melalak ramai2 hahahahha

kad0k. said...

Suhaila,
Salam. Bole apply utk orag dewasa juga ke? Never heard of that..:)

Nonie,
Sis..grape water tu apa? Utk apa? Masuk ni dah 2 kali aku dengar. Tapi tak pernah pulak aku jumpa. Nangis sama2? Hahaha…seram wei. hahahahaa

ladylikeme said...

erm...first experiace...huhuhu...i dulu pun mcm tue jugak..kalau anak nangis..i pun turut nangis....nangis sebab tak tau nak buat apa...huhuhu

cippp said...

hah grapewater.. elok utk baby kembung perut.
tapi grapewater la ni xmcm dulu. dulu punya pekat dan likat , lani cair je.

S.YanaZ said...

Pengalaman yg aku masih belum rasaaa...

Aduyai.
May b one day...

kakyang .. said...

kadok,
lama x mlawat blog u ..
wahhh3 .. tahniah utk u dan kekasih..
bahagianya hidup kannn ..

tgk arissa hilang sgala masalah ..
betul x??

*baby sgt cumil ..rase mau cubit2 pipinyer .. buleh gitu?

hik3 ..

arsaili said...

salam..bukan mudah nak jadi parents ni kan...anyway selamat hari ibu buat ur kekasih ...dan juga semua ibu..moga dirahmati ALLAH

kadok said...

ladylikeme,
betul tu ladylikeme..smpi tak tau nak wat apa. Tak tau nak tackle dia camne. Huhuhu

cippp,
grapewater tu mcm mana? Maybe later kena g kedai cina. Atau bole dapat kat pharmacy?

s.yanaz,
sabar..ada tu nanti. Akan tiba masanya..:)

kadok said...

kakyang,
:P..mau cubit pp? bole aje…huhuhuu. Nape xleh bukak ur blog ehh?

Arsaili,
Thanks bro..:)