Monday, April 13, 2009

_stress_

Petang selesai kenduri aqiqah minggu yang sudah saya mendapat demam. Bayangkan tiada rehat yang cukup. Dengan kekasih yang baru melahirkan, ditambah Arissa yang keluar masuk hospital dan majlis Aqiqah dan ditambah lagi dengan urusan rumah yang perlu diuruskan sebelum hujung bulan ini. Saya kira itu sudah cukup buat saya stress yang melampau. Tekanan darah juga naik. Tuan dokter saya cakap tinggi. Tekanan darah saya mencecah 150/90. tuan dokter mengarahkan saya mengambil semula bacaan selepas saya pulih dari demam. Saya bercadang mengambil tekanan darah saya pada minggu hadapan. Mungkin. Bermacam-macamla petua saya buat. Antaranya meminum jus peria katak. Pahit bukan main. Haih~~

Mungkin saya kena berehat yang panjang. Seminggu barangkali. Untuk diri saya supaya segalanya kembali kesedia kala. Adehhhh.

29 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

Bro..
Stress?
baca bro nyer kesibukan pun dah terasa stressnyer..

betol ar..
u hv to rest..
rehat and tenangkan fikiran.

jalan2 tepi pantai ke?

**xpena dengar jus peria katak?

~~~ kay ~~~ said...

yup jus peria katak or rebus buat ulam pun boleh...my MIL (mom in law) selalu buat mcm tuh.

remove yourself from the stressful situation - give yourself a break if only for a few moments daily
and...get enough sleep "lack of rest just aggravates stress"

take good care of yourself!

kad0k. said...

lol,
thanks sis..peria katak x penah dengar? yg kecik2 tu la..pahit..lebih pahit dr peria biasa tu..:)

kay,
thats what im doing for the past couple of days..the blood pressure reading reduced a bit..but i keep taking those bitter gourd as long as i can la. make me worry. shud take a good rest..:(

ez said...

salam..
mr kadok...awak x cukup rehat ni..dulu BP sy pon tinggi..n then bile cukup rehat n tdo ianya kembali normal..heheh..amik coti la mr kadok..kesian kat badan..surah 78 ayat 9..jadikan tidurmu sebagai istirehat...

kad0k. said...

ez,
aritu amik cuti seminggu..tp mmg x rehat pon. shud take again after i finished my work..:). thanks sis. yep. Q78:9 tu memang benar..:)

sya said...

Kesian ayah baru stress ke pulak, biasalah tu kalau kedatangan orang baru lelama nanti dah biasa k

manje said...

salam

bawak2 diri tu berehat... kalo sakit mcmane nak uruskan arissa huhu

kad0k. said...

ksk sya,
tu la kak..kena jaga diri betul2 ni..:(

manje,
tu la tu..betul kata awak tu manja..:)

addyaholix said...

ya. kamu memang perlu rehat.
kita bukan robot bang!

Dzulkarnain Mohamad said...

aku pernah kena stress..btul2 aku tak percaya punca dr stress sbb jadi sakit kepala secara tiba2..
aku terjaga pukul 4 pagi cuba tenang2 kan otak..

kena kawal emosi utk elak stress..cuak aku dah kena sekali

ladylikeme said...

nie baru sorang anak dah stress...mcm mana la kalu dah bertambah...yer tak????

tasikmerah said...

darah aku la ni pun dah pandai nk naik2. duduk diam bukan kah baik. haih...

ppstt... ada anak kecik mmg gitu... tgh mlm kang dia nk menyusu la... kencing la... berak la... mmg agak tertekan...

relek2kan minda... jgn banyak sgt berfikir ye dik dok..

:)

Sastri said...

baru berkesempatan melihat wajah arissa adani... sangat comel... :)

stress tu memang boleh menyebabkan tekanan darah naik... cuba dulu ubat yang doktor beri dan dapatkan rehat secukupnya, serta kurangkan kaffein... insyaAllah, takde apa...

kadok said...

Addy,
Thanks bro. ye..kita mmg bukan robot. :p

Dzul,
Tu la..stress punca segalanya sbb makan tu rasanya dah control dah. 

Ladylikeme,
Hahaha..u have point there tapi stress tu bukan dari baby secara total…:P

kadok said...

Tm,
Thanks sis..skrg ni mmg try menenag2kan kepala otak. Huhuhu

Sastri,
Thanks for the reply sis. Very infirmatif..:)

Masy said...

bykkan rehat bro. kene jaga dua org dah lps ni :)

semoga cpt sembuh...

kad0k. said...

masy,
thanks sis. ur words to sebijik mcm my kekasih punya words..:)

aNIe said...

Akak suka makan peria katak tu...tak suka jus dia...

Selain peria kata...orang kata makan ulam tenggek burung...suami akak suka buat ulam hingga sekarang alhamdulillah...tekanan darah kami masih di bawah 130/80

Lagi pun orang kata memang kalau kita demam tekanan darah naik...cuba rehat badan dan minda...itu ubat paling mujarab...insyaallah akan baik...

LotsOfLove-Pearls said...

Hye Bro..
Datang kat blog LOL k.
Amik Award ChanteQ..
Hehe..
Gud day!

pB said...

makan daun saleri jer



mudah dan simple

kad0k. said...

Kaklady,
Minum jus dia la kak..lazat sehingga menjilat jari…hahaha
Ulam tenggek burung tu apa? X pernah dengo pon?

LOL,
Thanks sis..:)

Pb,
Daun seleri yang selalu buat tomyam tu ehh?

NONIE AZIZ said...

hikhikhik...bakal bapa mithali ko Kadok...hahhahaha...moga BP ko kembali normal...

Op said...

pegi cuti cuti malaya la

kadok said...

nonie,
aminnnn..hahaha

OP,
xde masa la bro. lg pon bb kecik sgt lg. susah. huhuuh

Faizah said...

saya stress kalo boss suruh pegi out station..lelagi time tak gaji lggg

LotsOfLove-Pearls said...

Hye Bro..
Kalau peria yg kecik tu pena nengok..
pahit ker?
xberani ar nak makan..
huhu..

Happy day..

kadok said...

faiza,
stress sbb g o/s? sbb tinggalkan suami ye? huhuhuhu

lol,
peria tu sgt pahit. try lah. :)

arsaili said...

salam bro..bawak2 la berehat..bercuti ker

lin said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網