Friday, November 21, 2008

_15_

Entri ini bagi menjawab tag dari kak Lily..kenapa 15? Ntah…aku pon tak tahu…tp..sungguh..aku kena peram entry ni selama 15 hari semata2 nak bg tau korang 15 benda pasal aku…hahaha

Pertama,
Aku anak sulung dari 4 adik beradik dan semuanya jejaka-jejaka handsome belaka. Hahaha.

Kedua,
Disebabkan masa kecik-kecik nakai sgt…aku pernah jatuh pokok kelapa disebabkan aksi stunt yang ala ala superman tu…hahhh!!! amik ko telapak tangan berjahit 7.

Ketiga,
Aku lahir pada bulan tiga. Ibu kekasih aku pun lahir pada bulan yang sama. Dan, insya-allah. Jika segalanya selamat (doakan ya). Kadok junior pun akan lahir pada bulan tiga juga. heeee

Keempat,
Disebabkan perangai yang buruk inilah…aku akan selalu dengar ayat ni dari kekasih aku…”uuuu..kan ke cawan dgn pinggan tu dah basuh…kenapa u basuh lagi?”…haaaaa..aku punya perangai buruk ini. Mmg dah tak boleh buat apa..walaupun cawan atau pinggan yang akan aku gunakan sudah dibasuh. Aku tetap akan basuh buat kedua kalinya. Kenapa? Entah. Aku pon tak tau. Burukkan?….

Kelima,
Kekasih aku lahir bulan lima. Dia berkongsi bulan lahir dengan bapak aku.

Keenam,
Masa aku belajo dan kerja…aku sudah kehilangan 2 bijik moto. Selepas dari kejadian tu..aku tanam dalam diri. Mungkin aku takde rezeki nak punya motor yang kekal kot sbg harta peribadi. Sebab tu jugak aku beli ferrarri ni..aku tau..mmg mahal…tp tu aje yang aku mampu…ngeeee

Ketujuh,
Akibat dari insiden perkara “kedua” tu, aku tak naik kelas sekolah agama. (nota: budak-budak sekolah kat johor wajib attend kelas ni..normally lepas sekolah kebangsaan)..Hampeh. Panjat lagi pokok kelapa. Padan muka! Duduklah dalam 2 kelas yang sama selama 2 tahun. Malu weiiiiii…

Kelapan,
Aku pernah eksiden dgn jeep. Teruk jugak. Sampai sekarang benda tu mak pak aku tak tau. Bukan apa…kalau aku bagi tau. Sure dia risau anak teruna kacak dia yang sorang ni…wahahahaha

Kesembilan,
Korang pernah buat tak ikut bapak korang kerja kelapa diusia 8 tahun. Maksud aku, malam-malam ikut bapak ketempat kerja sambil diserang nyamuk. Masa tu aku baru kematian mak. Jadi disebabkan takut sbb masa tu umur baru 8 thn, aku ikut dia ketempat kerja dia. Dari situ sentiasa belajar..apa itu susah…haihhh..

Kesepuluh,
Aku pernah kerja membelah buah koko untuk dijual. Maksud aku mengambil upah. Masa tu umur aku baru aje mencecah 11 tahun. Dah pandai cari duit sendiri. Hidup susah beb. Bukan mcm budak-budak sekarang. Main order je. Main cakap aje. Alih-alih benda tu seme dah ada depan mata. Ajaib kan?

Kesebelas,
Lepas makan sure aku carik sabun untuk basuh tangan. Sebab aku tak suka tangan berbau. Ada orang tu tak kisah. Tapi aku sangat lah kisah. Siap bole pegang-pegang muka..pegang-pegang rambut..ermmm

Keduabelas,
Aku tak makan kacang boncis, petola, terung, petai dan jering. Busuk!!!

Ketigabelas,
Aku adalah pak long dan pakcik yang sangat disayangi dikalangan anak-anak buah mahupun anak sedara. Hahaha…:p

Keempatbelas,
Aku sangat addicted dgn minyak cap kapak…aku ada bekalan minyak kapak di ruang tamu dan bilik dirumah, didalam kereta mahupun di workstation tempat aku bekerja sekarang ini…hahaha

Kelimabelas,
Aku kehilangan ibu pada ketika berusia 8 thn, adik kedua aku ketika tu berumur 5 thn dan ketiga berumur 4 thn….:)..ooo..adik yg sorang tu (skrg 15 thn) dgn mak baru…best wooo mak baru ni..pandai masak asam pedas…blurppppppp…hahaha

Nota:
Kalian. Jika kalian berhati mulia. Bole tolong aku tak? Permasalahan dia begini. Aku rasa serabut la nama-nama blogger kat side page aku tu memanjang. So, mcm mana aku nak buat kalau aku nak buat dia jenis yang bole scroll-scroll tu? Hehehe. Sekian terima kasih. Ye ye…aku buta IT…hahaha

29 comments:

LotsOfLove said...

Hahaaa..
Lawak2.. Tapi tetiba nak sob sob plak..
teringat kisah aku bila baca kisah kadok yang belah2 koko and kelapa2 tue..
aku masa budaQ2 pun pena belah koko nak jual.. isk isk sedeynyer.
Aku and adik2 siap pungut buah kelapa tua lagi nak jual..
cari rezeki..
kecik2 dah ditinggalkan olah mak bapak..
Sob sob..

tak tahan perangai buruk tue..
pinggan,mangkuk, gelas, cawan yang tak basuh lagi, kadok basuh jugak ker? ke basuh yang dah basuh jer? :)

Abby ♥ said...

kesimpulannya ko memang pembersih, tapi camne kalau ko p site (eh ko p site ker?), bukan ke site tu kotor, huhu

kadok said...

lotsoflove,
sungguh? kita sama ye?..ermmm..bab pinggan mangkuk tu basuh yg dah basuh je..kalau belum tu suh org lain basuh...hahahaha

abby,
g site xpe..bab mkn minum..aku akan cuci..tp kalau kat rumah org aku x buat..unless tuan rumah x nmpk..hahahahha

tasikmerah said...

dah macam org tua pulak berkepit dgn minyak cap kapak nih...

ha ha.

Masy said...

kacang boncis, petola, terung tu busuk ke? mane ade.. haahahahah

alahai siannya dia ye (tiru gaya Elly Mazlin dlm cite Cinta Batu Belah)

kad0k. said...

tm,
mmg dah tua pon..hahahah

masy,
ooo..tiru gaya elly mazlein ye..sambil mata terkebil2 ke?..:p

Sastri said...

errr... tingat saya juga berhutang dgn Kak Lily tag ini... huhuhu...

bab minyak kapak tu, sama laaa... keskeskes...

sya said...

Nanti kak sya bagi dia punya code ok

kadok said...

sas,
sila jawap..:p

kaksya,
thanks kak..:)

Faizah said...

ooo, tolong cuci pinggan kt umah sy yer :P

Dzulkarnain Mohamad said...

ya..koko mmg leceh..kadang kadang kena makan tupai. lepas belah biji koko kena peram dulu. lepas tu jemur pulak. aku sempat buat keje ni menyambil masa kecik2 dlu tolong arwah ayah. betul budak skang senang. celik mata dh naik kete.

kadok said...

faizahs,
meh..bak sini alamat nak g cuci pinggan...:p

denandz,
betul tu...celik mata dah naik kete..kita dulu..punya jakun..tp dah rejeki derang kan...hehehe

rOhock said...

kalau ada permasalahan macam tu lu kol bomba..knpem dapat tolong..wkakakakaka

zino said...

tinggi mana kelapa yg di panjat tu.. hehe kalau kelapa kat kg zino kalau jatuh..mmm tak payah nak cerita lagi lah hehe

kadok said...

rohock,
permasalahan camne?

zino,
kenapa zino?..:)

Rajuna said...

kadang2 solex moto pon takbley jalan. ntah hapa benda la perompak2 ni.

rOhock said...

permasalahan pemparitan..wkakaka...lu rasa apa permasalahan lu dalam post lu kali ni..hahaha

kadok said...

rajuna,
pakai solex brand la bro..bukan padlock yg beli rege rm40 dpt 4 tu..:p

rohock,
ermm..nnti aku pikir

ladylikeme said...

salam en. kadok...

wah...15 perkara tetang diri...banyak nyer...mak aku pun slalu basuh pinggan nagn cawan yang dah basuh,tapi basuh kali kedua ...habit ke nieee

KAKTINY said...

tak berapa bulan lagi kadok junior nak kuar.. hepi nyer..

kadok said...

ladylikeme,
mmg habit la sis..:p

kaktiny,
tinggal lg 3 bulan..hehehe

cippp said...

aku pon pernah belah koko ms kecik2. tp utk makan,bkn utk dijual...hahaha

punya lah pjg ko bercerita, nak mintak tolong rupanya..

NONIE AZIZ said...

bleh aku tumpang nak rasa asam pedas mak baru ko?

Am said...

Sekarang ni musim Tag dan kasi Award dah kembali, nasib baik Am tak terbabit hehehe

kadok said...

cippp,
pusing2 sebenarnya nak mintak tolong tu cippp...hahahaha

Nonie,
ko kena dtg johor la sis...:p

am,
layan je..hehehe

arsaili said...

salam..uikss sama la kita lahir di bulan 3...ahahah...umm minyak kapak...dulu teringat satu cikgu ni..panggil cikgu minyak kapak...tiap2 hari tu la bau dia..ala2 perfume..ahaha

arsaili said...

salam..uikss sama la kita lahir di bulan 3...ahahah...umm minyak kapak...dulu teringat satu cikgu ni..panggil cikgu minyak kapak...tiap2 hari tu la bau dia..ala2 perfume..ahaha

kadok said...

arsaili,
betul tu..bila dekat2 dgn orang lain..dia sure ckp.."kalau nak tau hang ada ke tak..hidu je..kalau ada bau minyak kapak tu maknanya adala tu..."..hahaha

afdni said...

en.kadok..kalo nak minimize kan jumlah list namer blogger kat tepi tu..memula g kat dashboard then click layout the choose kat blogger list to edit..then put a number at - number of links to show in list..got it??cube yer..