Friday, March 20, 2009

_Arissa Adani_

Salam.

Alhamdulillah. Bayi kami dilahirkan pada 12/03/09 yang lalu. berat 3.1kg. Tapi kekasih terpaksa melahirkan melalui pembedahan walupon pada awalnya dia ingin bersalin secara normal. Setelah berjuang selama hampir 45 minit dan baby tidak dapat dilahirkan secara normal (tali pusat dileher), puan dokter telah melakukan pembedahan untuk mengelakkan baby dari menjadi lagi lemah. Pada pukul 9.05pm, Arissa Adani telah dilahirkan. Semoga dia mempunyai keazaman dan budi pekerti yang tinggi seiring dengan namanya. Syukur kehadrat yang Maha Esa. Ini merupakan hadiah di hari lahir saya yang paling besar dan penuh bermakna..Alhamdulillah.





Nota kaki:

Arissa ditahan di wad semenjak isnin yang lalu kerana kuning. Doakan dia ye kawan2 agar cepat sembuh. Saya dan kekasih saya sangatlah khuatir. Dan jika kawan-kawan punya petua yang bole dikongsi..dipersilakan. Thanks..:)

34 comments:

addyaholix said...

selamat jengah dunia buat arissa adani. moga arissa adani peroleh nikmat bergelar seorang manusia. moga mampu jadi manusia berguna.

tahniah buat kamu kadok. ya doa-doa moga arissa adina lekas sihat insyaallah!

arissa adani comel. pasti yang melhirkannya cantik =)

tahniah sekali lagi!

Masy said...

tahniah bro! comelnyeeeee dah bole bukak mata dah :)

org kata klu kene demam kuning, jemurkan bdk tu bagi dia kene cahaya matahari. anak2 buah sy dulu camtulah dorg buat. tak try tanye pd mak n mak mertua bro ke camne nk buat?

Water Lily said...

Comelnya dia. Selamat datang Arissa. Moga-moga kamu akan menjadi puteri yang soleh untuk ayahbonda.

Tumpang bersyukur dan gembira untuk kadok dan kekasih.

Deman kuning? Kena jaga elok-elok tu. Mudah-mudahan selamat semuanya. ameen!

kad0k. said...

addy,
thanks bro..comel? alhamdulillah..harap dia cepat surut kuningnya...:)

masy,
thanks sis...aritu x dan nak jemu..g anto terus kena tahan..tp la ni dah ok dah sikit...dokter ckp arini atau esok dahleh kua..insya-allah

kad0k. said...

kaklily,
thanks kak..skrg kuning dia dah beransur pulih..tuan2 dokter ckp..insya-allah bole keluar arini atau esok..:)

Abby ♥ said...

Tahniah Kadok, comel je, tembam laks tuh, tahun depan baby boy pulak k, hehe

Kehelan said...

comelnya!!!

tasikmerah said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaa.....!

jgn risau dek dok. bebudak zaman sekarang mmg manjang nk kuning. MC dulu sebulan kuning. haih~


.

~~~ kay ~~~ said...

TAHNIAH!
syukur ke hadrat ILLAHI segalanya
telah selamat.
semoga arissa adani akan menjadi anak sollehah, insyaallah.

(kasik dia byk minum air suam disamping susu ibu)

kadok said...

Abby,
Thanks sis..thn depan baby boy? Kena pantang la sis..sbb operate..huhuhu

Kehelan,
Terima kasih kehelan..:)

TM,
Akak panggil dekdok tu semacam aje bunyiknya..wahahahaha..sebulan? lamanya..abistu akak bg apa dia reda?

Kay,
Thanks kak..akan diamalkan tu..ramai yg bg tau camtu..tp derang ckp..the best breastfeeding..:)

AL-BIMA SAKTI said...

tahniah bro...

tasikmerah said...

ada org kata bg susu kambing. aku bg.

doktor suruh jemur. aku jemur. kalau ko nk jemur arissa, pastikan sekitar jam 8 ke 9 pagi je. matahari pukul 10 kang dapat sakit lain pulak.

ada juga ustaz yg bulih buat air tawar utk budak kuning. aku mintak juga.

lagi satu dek dok. budak yg lahir operate mungkin akan ada sedikit masalah kulit. kulit mereka agak sensitif. so, pilih mandian bayi yg betul. tanya farmasis lg baik.

dan. mereka mudah utk dapat masalah pernafasan. mungkin cepat selsema dan batuk. so, jgn terdedah dgn habuk sgt. dan jgn bubuh bedak kat muka dia. ada doktor pakar yang bilang, tak payah pakai bedak langsung.



.

kadok said...

al-bima,
thanks bro

kak TM,
thanks..kak..yg air penawar tu camne? ok ke kat MC? sy dah try air sengkuang cina dgn anggur hijau. smlm dah discharge..td g check darah..tp still within allowable lg..esok kena amik darah lagi..mak dia x smpi ati nak tgk dia kena amik darah..heheh

Rozita said...

tahniah di atas kelahiran..cutenya baby..

manje said...

tahniah...

kat farmasi ada ubat utk mandian kurangkan kuning 'baby' yg kena jaundis cam gini

Faizah said...

tahniah :) dh jd mak bapak org, cumillll, mcm mak nyaaa

mrsazi said...

comelnya!! :D taniah buat kalian sekeluarga..

kadok said...

rozita,
thanks sis

manje,
thanks manja..nanti saya g farmasi beli ubat tu..thanks again..:)

kadok said...

faezah,
thanks..bkn cam pak dia ehh?..;p

Apple,
thanks

cippp said...

pokcik,

bila nak wat cukur jambul? bt ler sekali dgn house warming.. hihihihihi

NONIE AZIZ said...

WAHHHH...sodap nama dia...baby kalau kuning yang aku buat untuk nayli dulu ko pegi kedai ubat cina minta ubat dia untuk baby kena kuning...ubat ni dipakai masa mandikan baby...selain tu selalu bagi baby minum pasal biasanya budak kena kuning ni dia suka tidur so dewang kurang minum air...dan susu ibu tu baik utk baby...Tahniah Bro...putih anak ko...mata ikut sapa eik?

mylara said...

Tahniah. baby sgt comel..like father n mother la...bila la giliran sy ni....

kadok said...

Cippp,
House warming? Aku pindah rumah end of april..masa tu aku panggey korang la..insya-allah

Nonie,
Minum air masak bole ke mr? mmg perasan dia suka tido..tp bkn keje baby mmg tido ke?

Lara,
Giliran awak akan smpi..insya-allah..:)

aNIe said...

Kadok...alamak ...belum terlambat rasanya untuk akak ucapkan tahniah pada kadok dan sang kekasih...

Comelnya arissa adani...semoga dia cepat sembuh dari kuning...dan membesar menjadi anak yang sihat pelengkap rumah tangga kadok & isteri...

Ciumkan sikit pipinya tu..akak suka bau baby..wangiii

LED said...

alhamdulillah...

kiut nye baby....

moga baby ni membawa lebih rahmat .....

ps. keep on getting babies, bro...

kadok said...

Kaklady,
Thanks kak..sy pon suka cium dia..gomol2…hahaha

Led,
Alhamdulillah..thanks bro..wahhhh..keep on ye..kena pantang ni..hahaha

afdni said...

congrats yer..btw, anak saya pon kene kuning..n very high reading smpi nk kene exchange blood..how terrible..duk spital smpi 2 wks..byk petua kalo nak cter..tp yg paling penting feed her ngan susu ibu dgn byknyer, so bler dier kencing nnt bleh kuar sumer jaundis2 nyer (kata nurse pd saya dulu)..rasernyer kalo mummy ceaser baby senang kene jaundis la..

ladylikeme said...

tahniah..tahniah..samalah yeerk kekasih you nagn i...kena belah jugakk...tahniah...selamat menjadi dady cool k...

kadok said...

Afdni,
Thanks. Tp semua tu dah settle kan? Alhamdulillah ur daughter xde pape. Smlm bwk arissa g klinik utk take her jaundice reading. Alhamdulillah dokter ckp, bacaan dia dah turun banyak dan jumaat ni nak kena amik lagi and if the reading reduced, lepas tu xyah g lagi dah..harap2 semuanya ok..:)

Ladylikeme,
Thanks ladylikeme..kena belah jugak ke? Lama ke recovery process tu ekkk?

Ben10 said...

Hi! Kadok best gak nam ko.. first time aku tau..

Comey sungguhla... Arissa.. cam x saba nak nengok life. Ada lagi ker Kuning dia.. ko x test air perahan belimbing buluh ker.? Pastu Jgn Bagi dia tdo lelama sgt. tp Yah dah kasi full breastfeed oklatu.. Moga Arissa cepat sembuh n senyum sokmo..

NONIE AZIZ said...

air masak bleh susu pun bleh janji bagi dia minum..jgn kasi tidur memanjang..pasal bila dewang asik tidur dewang kurang minum...bila kurang minum kencing pun kurang..so kuning tu lambatla nak susut..

kadok said...

Ben10,
Nama tu pening nak carik. Arissa alhamdulillah beransur ok. Smlm g amik jaundice reading. Seems recovering. Alhamdulillah. Belimbing buluh? Masam kan? Tak bagi dia la..bagi setitis dua air anggur hijau je..diajar oleh si ica..hahaha

Nonie,
Dia suka sangat tido nonie. Malam berjaga..tp alhamdulillah ok dah. Friday last check sbb smlm aku cek jaundice dia dah turun from 267 to 267 from the previous reading.

ez said...

salam..
en kadok..
comelnyeeee sesgt baby en kadok..tahniah..

kad0k. said...

ez,
thanks ez..:)